Return to site

Artikel - Geheimen uit de Yoga Sutra's van Patanjali

Voor het tijdschrift van de Theosofische Vereniging Nederland 'Theosofia' schreef ik samen met Ingmar de Boer een uitgebreid artikel over de Geheimen uit de Yoga Sutra's van Patanjali.

De Yoga-Sūtra’s van Patañjali zijn de meest gelezen en becommentarieerde sūtra’s. Transformatie en beheersing van bewustzijn staat centraal in dit magnifieke geschrift, gecompileerd door Mahaṛṣi Patañjali rond 350 na Christus.

Wist je dat Patañjali naast de transformatieve weg van het achtvoudige pad een aantal directe paden naar bevrijding beschrijft? Zoals de weg van liefde en devotie in Īśvara-praṇidhāna en meditatie op het woord AUM. Maar er is meer! Want wat is precies de methode die tot samādhi leidt en hoe komen bijzondere vermogens (siddhi’s) daarbij tot ontwikkeling? De Yoga-Sūtra’s zijn doorweven met de methodes en zienswijzen rondom het ontwikkelen van bijzondere en latente vermogens, die we op veel plaatsen in deze sūtra terugvinden. Dit artikel gaat hier op in je kunt het hier onder downloaden/lezen.